سفارش تبلیغ
صبا ویژن

ادب و احترام

ادب و احترام
از قیمتی ترین سرمایه ها و میراثهای حیات آدمی «ادب» است،
حتی بالاتر از ثروت و سرمایه است (ادب مرد، به ز دولت اوست)
در بر خورد ها چیزی به زیبایی و جذابیت ادب نمی رسد. باید آن را آموخت، به کار بست تا روابطی سالم و احترام آمیز و پایدار میان افراد، حاکم شود. اما همین واژه متداول و مشهور، گاهی تعریفی ناشناخته و حدّ و مرزی مبهم دارد. ازاین رو مناسب است که بر مفهوم و جایگاه و شرایط آن، تأملی مجدد داشته باشیم و بدانیم که به راستی «ادب چیست؟»
ادب چیست؟
این صفت که سر مایه ارزشمند رفتاری انسان و رسالت پدر و مادر و مربی است بر چه پایه هایی استوار است؟ آیا یک خصلت درونی است؟ آیا رفتاری اجتماعی است یا حالتی روحی؟ رمز اینکه انسان ازافراد مؤدب، خوشش می آید چیست؟
وقتی سخن از«ادب» به میان می آید، نوعی رفتار خاصّ و سنجیده با افراد پیرامون (از کوچک و بزرگ و آشنا و بیگانه) در نظر می آید. این رفتار که از تربیت شایسته نشأت می گیرد، به نحوه سخن گفتن، راه رفتن، معاشرت، نگاه، در خواست، سؤال، جواب و ... مربوط می شود.
ادب، هنری آموختنی است. می توان گفت:«ادب، تربیت شایسته است»، خواه مربی، پدر و مادر باشد، یا استاد و مربی.
امام صادق (علیه السلام) فرمود: پدرم مرا به سه نکته ادب کرد... فرمود: هر کس با رفیق بد همنشینی کند، سالم نمی ماند و هر کس که مراقب و مقید به گفتارش نباشد پشیمان می گردد و هر کس به جاهای بد، رفت و آمد کند، متهم می شود: «ادبنی ابی بثلاث... قال لی:یا بنی! من یصحب صاحب السوء لا یسلم و من لا یقید الفاظه یندم ومن ید خل مداخل السوء یتهم.»[1]
آنچه در این حدیث مطرح است، ضابطه داشتن « دوستی» و «گفتار» و«معاشرت» است. دوست داری با تو چگونه رفتار کنند؟ نام و لقب زشت بر تو نگذارند؟ مگر نَه اینکه از توهین و تحقیر و استهزای دیگران نسبت به خودت ناراحت و رنحیده می شوی؟ مگر نه اینکه دوست داری در جمع مردم، مورد تکریم و تشویق و توجه قرار گیری؟ یکی از نکات مهم مربوط به معاشرت، آن است که آنچه را درباره خود نمی پسندی، در باره دیگران هم روا ندانی و آنچه نسبت به خویش دوست می داری، برای دیگران هم بخواهی و آنچه را در کار دیگران زشت می شماری، برای خود نیز زشت بدانی. اگر از کارهای ناپسند دیگران انتقاد می کنی، همان کارها و صفات در تو نباشد. این نوعی «خود ادب کردن» است و کسی به این موهبت دست می یابد که از فرزانگی و هوشیاری و عقلانیّتی تیز و بصیر برخوردار باشد. به فرموده حضرت علی(علیه السّلام)):
«کفاک ادبا لنفسک اجتناب ما تکرهه من غیرک«؛2]
در ادب کردن تو نسبت به خویشتن، همین تو را بس که آنچه را از دیگری ناپسند می بینی از آن پرهیز کنی.
هر کس حدّ و مرز خود را بشناسد و از آن فراتر نرود، دارای ادب است. بی ادبی، نوعی ورود به منطقه ممنوعه و پایمال کردن حدّ و حریم در برخورد هاست. این سخن بلند علویّ را هم در این زمینه بخوانیم که فرمود:
«افضل الادب ان یقف الانسان علی حده و لا یتعدیّ قدره»؛[3]
برترین ادب، آن است که انسان بر سر حدّ و مرز و اندازه خویش بایستد و از قدر خود فراتر نرود. ادب، به خودی خود یک ارزش اخلاقی و اجتماعی است و ارزش آفرین، هم برای فرزندان، هم برای اولیاء که تربیت کننده آنانند.
ادب در هر که و هر کجا باشد، هاله ای از محبت و مجذوبیت را بر گرد خود پدید می آورد و انسان با ادب را عزیز و دوست داشتنی می کند.
ادب، خودش یک سرمایه است و هر سر مایه ای بدون آن بی بهاست.
مدالی است بر سینه صاحبش که چشمها و دلها را خیره و فریفته می سازد.
آراستگی هر چیزی به چیزی است.
آن گونه که علم، با حلم آراسته می گردد،
وشجاعت، با گذشت و عفو زینت می یابد،
و ثروت، با انفاق و بخشش، ارزش پیدا می کند،
حسب و نسب هم با ادب، ارج می یابد. شرافت نسب و اعتبار خانوادگی و آبرو و وجهه اجتماع، بدون داشتن ادب، آرایشی سطحی بر چهره‎ای زشت است. این سخن حضرت علی(علیه السلام) است که:
«لاشرف‎مع‎سوءالادب»؛
با بی ادبی؛ هیچ شرافتی نیست.
کسی که بی اصل و تبار و نسب و حسب باشد، اگر ادب داشته باشد، شرافت می یابد.ادب حتی نسب و تبار نامناسب را هم می پوشاند. کلام امیرالمؤمنین( علیه السلام) چنین است:
«حسن‎الادب‎یستر‎قبیح النّسب»[4]

نشانه ها و جلوه ها
هر یک از ادب و بی ادبی نشانهایی دارد. شناخت ادب هم جز با توجه به نمودهای بی ادبی میسر نمی گردد. این نمودها و نشانه ها و علایم، هم در گفتار نمایان است، هم در رفتار و برخورد.
اگر عاقلانه زیستن و متانت در گفتارو وقار در رفتار، نشانه ادب است. بی خردی، گفتار زشت، بددهانی، تند خویی زشت گویی، دشنام و توهین، سبکسری و خیره سری، لجاجت و عناد و ... هم بی ادبی است.
اگر کنترل دوستیها و معاشرتها ادب است، بی ادبی یعنی رفت و آمد با افراد ناباب و بی دقتی در گزینش دوستان و بی تعهدی در مجالستها و رفاقتها. آنکه زشت گفتار و بد زبان است، به تعبیر حضرت علی( علیه السلام) از ادب بی بهره است: «لا ادب لسیی النطق.» [5]
کسی که در برخورد با افراد، حاضر نیست از آنان با عظمت و تکریم یاد کند و مدام به استهزاء دیگران و غیبت آنان مشغول است، آنکه یاوه دیگران را با یاوه و دشنامشان را با دشنامی زشت تر پاسخ می دهد، آنکه در مجالس و محافل و صفها، رعایت حق دیگران و نظم و مقررات و سکوت و نوبت را نمی کند، آنکه حاضر نیست به حرف دیگران گوش دهد، کسی که در گفتگو و بحث، داد می زند، گلو پاره می کند و جانب انصاف و حق را مراعات نمی کند، آنکه ... اینها همه نشانه هایی از فقدانِ ادب است.
ار آن سو، مراعات آداب در خوردن، آشامیدن، لباس پوشیدن یا لخت بودن، خلال کردن، دهن درّه، سرفه، عطسه و ... نشان ادب است. بی ادبی، بی اعتنایی به حقوق و شخصیت و حرمت انسانهاست . اگر کسی هنگام عطسه، آب دهان به سفره و صورت بیفکند، یا به طرز مشمئز کننده ای غذا بخورد، یا به جای تقدیم دو دستیِ نامه و وسیله و ابزار، آن را پرت کند یا حتی یک دستی بدهد، یا هنگام مطالعه شما، سر و صدا کند، یا هنگام خلوت، سر زده وارد اتاقتان شود، و اجازه ورود نگیرد، اینها نمونه هایی از مراعات نکردن ادب اجتماعی است.
جالب این است که اسلام برای همه این موارد، دستور العمل دارد. «تربیت اسلامی» و اخلاق مکتبی، همه دستورها و«یابد» و «نباید» هایش، «ادب آموزی» است. کسی که پای بند تعالیم دین نباشد، از حوزه ادب به وادی بی ادبی پای نهاده است.

ادب از که آموزیم؟
رفتار نیک دیگران، بر انسان تأثیر مثبت می گذارد. این امری روشن و طبیعی است. ناپسندیهای اخلاقی مردم نیز تأثیر سوء می گذارد. این هم عادی است. هنر انسانهای فرزانه و هوشمند آن است که از رفتارهای ناپسند دیگران هم عبرت و درس می آموزند.
هم نیکان الگوی نیکی اند، هم بدان سر مشق بدی برای غافلان. امام عاقلتر کسی است که از بدیهاراه خوبیها را می آموزد. این همان حکمتِ لقمانی است که از فرزانگی او سر چمشه می گیرد. به قول سعدی:
«لقمان را گفتند: ادب از که آموختی؟ گفت: از بی ادبان، که هر چه از ایشان در نظرم ناپسند آمد، از فعل آن پرهیز کردم.»[6]
و اگر جز این بود، لقمان به لقبِ «حکیم» مشهور نمی شد. آری... ادب آموختن از بی ادبان. همچنان که باید کم حرفی را از ورّاجان پر حرف و بیهوده گوی الهام گرفت. بزرگواری و کرامت نفس را هم باید از زشتیِ کارِ تنگ نظران و خسیس طبعان فرا گرفت. هیچ کس از زشتی و بدی، خوشش نمی آید. پس چرا ما خود را از آن پاک نسازیم که محبوب شویم؟ اگر از زشتیهای دیگران، آموختیم که به خوبیها روی آوریم، «استاد اخلاقِ» ما در درون خودمان نهفته است. این روش، شیوه آموخته از امیر مؤمنان (علیه السّلام) است که فرمود:
«اذا رأیت فی غیرک خلقا ذمیماً فتجنب من نفسک امثاله»؛[7]
هر گاه در دیگری اخلاق ناپسندی را دیدی، بپرهیز که آن گونه رفتار در خودت نباشد!
عیسای مسیح هم همین روش را داشت. از او پرسیدند: چه کسی تو را ادب آموخت؟فرمود: کسی مرا ادب نکرد. من، زشتی جهل را دیدم و از آن پرهیز کردم. [8]
نشست و بر خاست و انس و معاشرت با افراد مؤدب، خلق و خوی و رفتارمان را به زینت «ادب» می آراید.
از ادب پیامبر (صلی الله علیه و اله)
رسول اکرم (صلی الله علیه و اله) که اسوه ایمان و الگوی اخلاق و ادب و رفتار نیکو است، خود را ادب کرده پرودگار دانسته و می فرماید: «ادبنی ربی فاحسن تأدیبی»؛[9]
پروردگارم مرا ادب کرد و نیکو ادب کرد!
«سیره پیامبر»، یک کتابِ ادب آموزی است. رفتار پیامبر، نمونه عالی اخلاقی و معاشرت و الاست. وبه چند نمونه از ادبِ برخورد پیامبر با دیگران اشاره می کنیم:
رسول خدا با هر کس رو به رو می شد، سلام می داد، هم به کوچک، هم بزرگ.[10]
هیچ گاه پای خود را پیش کسی دراز نمی کرد. هنگام نگاه، به صورت کسی خیره نمی شد، با چشم ابرو به کسی اشاره نمی کرد، هنگام نشستن، تکیه نمی داد.[11]
وقتی با مردم دست می داد و مصافحه می کرد، هیچ گاه دست خود را عقب نمی کشید، تا طرف مقابل دست خود را بکشد.[12] هیچ خوراکی را مذمّت نمی کرد. به هیچ[13] کس دشنام و ناسزا نمی گفت و سخن ناراحت کننده ای بر زبان نمی آورد و بدی را با بدی پاسخ نمی گفت.
زیرانداز خود را به عنوان اکرام زیر پای کسی که خدمتش می رسید پهن می کرد. [14]
از روز بعثت تا دم مرگ، هرگز در حال تکیه دادن غذا نخورد.[15]
هدیه افراد را (هر چند اندک و ناچیز) قبول می کرد.[16]
بیشتر اوقات، رو به قبله می نشست.[17] زانو هایش را پیش اشخاص، باز نمی کرد و بیرون نمی آورد. بر تند خویی غریبه ها در سؤال و درخواست و سخن صبر می کرد. هیچ کس را ملامت و سر زنش نمی کرد و در پی کشف اسرار دیگران نبود.[18]
خنده هایش تبسم بود و هرگز قهقهه سر نمی داد.[19] بسیار شرمگین و با حیا بود. سخن کسی را قطع نمی کرد. از جلوی خودش غذا می خورد. کار افراد را به هر شکلی راه می انداخت و... بسیاری از فضایل بر جسته دیگر که همه حاکی از روحی بلند و اخلاقی والا و ادبی متعالی بود.
ادب در معاشرت، میزان رشد و شعور انسان است و هر کس به اندازه ای می ارزد که ادب دارد. عیار سنجش قیمت افراد« ادب» آنان است.
وقتی می توان با «ادب» دلها را خرید و هنگامی که در «ادب داشتن» نشانه ایمان و وسیله تقرّب به خدا و محبوبیت نزد خالق و خلق است،
چرا از سنت رسول خدا و سیره اولیاء دین، ادب نیاموزیم؟ ... آری، ادب در گفتار و کردار، در خانه و جامعه، با کوچک و بزرگ، با خودی و غریبه، در همه جا... و با همگان!
پی نوشتها:


[1] . بحارالانوار، ج 75، ص261.
[2] . میزان الحکمه، ج 1، ص 72.
[3] . غررالحکم.
[4] . همان.
[5] . همان.
[6] . گلستان سعدی، باب 2، حکایت 20.
[7] . میزان الحکمه، ج 1، ص 70، حدیث 374.
[8] . ما ادبنی احد رأیت قبح الجهل فجانبته(بحار الانوار، ج 14، ص 326).
[9] . میزان الحکمه، ج 1، ص 78.
[10] . سنن النبی، علامه طباطبایی، ص 41، 43و75.
[11] . همان، ص 45، 46، 47، 73 و61.
[12] . همان، ص 41 و47.
[13] . همان.
[14] . همان، ص 75 و 76.
[15] . بحار الانوار، ج 16، ص 237.
[16] . همان، ص 227 و 240.
[17] . همان.
[18] . مکارم الاخلاق، ص 13، 15 و 17.
[19] . سنن النبی، ص 7
5.

» نظر

اصول و قوانین آپارتمان نشینی

( بعضی ها آنقدر دل پری از آپارتمان نشینی دارند که گه گاه هوس چنین آپارتمانهائی را هم از سر میگذرانند)
اصول و مقررات و قوانین آپارتمان نشینی
آیین‌نامه اجرایی قانون تملک آپارتمان‌ها با اصلاحیه‌های بعدی مصوب 8/2/1347
بخش اول _ قسمت‌های مختلف ساختمان
فصل اول _ قسمت‌های اختصاصی
ماده 1- قسمت‌هایی از بنا اختصاصی تلقی می‌شود که عرفاً برای استفادة انحصاری شریک ملک معین یا قائم مقام او تخصیص یافته باشد.
ماده 2- علاوه بر ثبت اراضی زیر بنا و محوطة باغ‌ها و پارک‌های متعلقه برای مالکیت قسمت‌های اختصاصی نیز باید به طور مجزا سند مالکیت صادر شود، مشخصات کامل قسمت اختصاصی از لحاظ حدود، طبقه، شماره، مساحت قسمت‌های وابسته، ارزش و غیره باید در سند قید گردد.

فصل دوم _ قسمت‌های مشترک

ماده 3- قسمت‌هایی از ساختمان و اراضی و متعلقات آنها که به طور مستقیم و یا غیر مستقیم مورد استفادة تمام شرکاء می‌باشد قسمت‌های مشترک محسوب می‌گردد و نمی‌توان حق انحصاری بر آنها قائل شد.
تبصره _ گذاردن میز و صندلی و هر نوع اشیاء دیگر و همچنین نگاهداری حیوانات در قسمت‌های مشترک ممنوع است.
قسمت‌های مشترک در ملکیت مشاع تمام شرکاء ملک است، هر چند که در قسمت‌های اختصاصی واقع شده باشد و یا از آن قسمت‌ها عبور نماید.

ماده 4- قسمت‌های مشترک مذکور در ماده 2 قانون تملک آپارتمان‌ها عبارت است از:
الف _ زیر زمین بنا خواه متصل به بنا باشد یا بنا به وسیلة پایه روی آن قرار گرفته باشد.
ب _ تأسیسات قسمت‌های مشترک از قبیل چاه آب و پمپ، منبع آب، مرکز حرارت و تهویه، رخت‌شویخانه، تابلوهای برق، کنتورها، تلفن مرکزی، انبار عمومی ساختمانن اطاق سرایدار در هر قسمت بنا که واقع باشد، دستگاه آسانسور و محل آن، چاه‌های فاضلاب، لوله‌ها از قبیل: (لوله‌های فاضلاب، آب، برق، تلفن، حرارت مرکزی، تهویة مطبوع، گاز، نفت، هواکش‌ها، لوله‌های بخاری) گذرگاه‌های زباله و محل جمع‌آوری آن و غیره.
پ _ اسکلت ساختمان
تبصره _ جدارهای فاصل بین قسمت‌های اختصاصی مشترک بین آن قسمت‌ها است مشروط بر اینکه جزء اسکلت ساختمان نباشد.
ت _ درها و پنجره‌ها، راهروها، پله‌ها، پاگردها که خارج از قسمت‌های اختصاصی قرار گرفته‌اند.
ث _ تأسیسات مربوط به راه پله از قبیل وسائل تأمین کنندة روشنایی، تلفن و وسایل اخبار و همچنین تأسیسات مربوط به آنها به استثنای تلفن‌های اختصاصی، شیرهای آتش‌نشانی، آسانسور و محل آن، محل اختتام پله و ورود به بام و پله‌های ایمنی.
ج _ بام و کلیه تأسیساتی که برای استفادة عموم شرکاء و یا حفظ بنا در آن احداث گردیده است.
ح _ نمای خارجی ساختمان.
خ _ محوطة ساختمان، باغ‌ها و پارک‌ها که جنبة استفادة عمومی دارد و در سند قسمت اختصاصی نیز ثبت نشده باشد.

بخش دوم _ ادارة امور ساختمان
فصل اول _ مجمع عمومی
طرز انتخاب و وظایف و تعهدات مدیر:
ماده 5- در صورتی که تعداد مالکین از سه نفر تجاوز کند مجمع عمومی مالکین تشکیل می‌شود.
ماده 6 (اصلاحی 30/1/1371)_ زمان تشکیل مجمع عمومی مالکین اعم از عادی یا فوق‌العاده در مواردی که توافق نامه‌ای بین مالکین تنظیم نشده است به موجب اکثریت مطلق آرای مالکینی خواهد بود که بیش از نصف مساحت تمام قسمت‌های اختصاصی را مالک باشند و در صورت عدم حصول اکثریت مزبور، زمان تشکیل مجمع عمومی با تصمیم حداقل سه نفر از مالکین تعیین خواهد شد.

ماده 7- در اولین جلسة مجمع عمومی ابتداء رئیس مجمع تعیین خواهد شد و سپس در همان جلسه مدیر یا مدیرانی از بین مالکین و یا اشخاص خارج انتخاب می‌شود. مجمع عمومی مالکین باید لااقل هر سال یک بار تشکیل شود.

ماده 8- برای رسمیت مجمع حیضور مالکین بیش از نصف مساحت تمام قسمت‌های اختصاصی یا نماینده آنان ضروری است.
تبصره _ در صورت عدم حصول اکثریت مندرج در این ماده جلسه برای پانزده روز بعد تجدید خواهد شد. هرگاه در این جلسه هم اکثریت لازم حاصل نگردید جلسه برای 15 روز بعد تجدید و تصمیمات جلسة اخیر با تصویب اکثریت عدة حاضر معتبر است.

ماده 9- کسی که به عنوان نمایندة یکی از شرکاء تعیین شده باید قبل از تشکیل جلسة مجمع عمومی وکالتنامة معتبر خود را به مدیر یا مدیران ارائه نماید.
تبصره _ در صورتی که مالک قسمت اختصاصی شخصیت حقوقی باشد نمایندة آن طبق قوانین مربوط به شخصیت‌های حقوقی و معرفی خواهد شد.

ماده 10- هرگاه چند نفر مالک یک قسمت اختصاصی باشند باید طبق ماده 7 قانون تملک آپارتمان‌ها از طرف خود یک نفر را برای شرکت در مجمع عمومی انتخاب و معرفی نمایند.

ماده 11- مجمع عمومی شرکاء دارای وظایف و اختیارات زیر می‌باشد:
الف _ تعیین رئیس مجمع عمومی.
ب _ انتخاب مدیر یا مدیران و رسیدگی اعمال آنها.
پ _ اتخاذ تصمی نسبت به ادارة امور ساختمان.
ت _ تصویب گزارش مربوط به درآمد و هزینه‌های سالانه.
ث _ اتخاذ تصمیم در ایجاد اندوخته برای امور مربوط به حفظ و نگهداری و تعمیر بنا.
ج _ تفویض اختیار به مدیر یا مدیران به منظور انعقاد قراردادهای لازم برای اداره ساختمان.

ماده 12 (اصلاحی 30/1/1371) _ کلیه تصمیمات مجمع عمومی شرکاء باید در صورت جلسه نوشته شود و به وسیلة مدیر یا مدیران نگهداری شود.
تبصره _ تصمیمات متخذة مجمع باید ظرف ده روز به وسیلة مدیر یا مدیران به شرکاء غایب اطلاع داده شود.

ماده 13- تصمیمات مجمع عمومی بر طبق مادة 6 قانون برای کلیة شرکاء الزام‌آور است.

فصل دوم _ اختیارات و وظایف مدیر یا مدیران

ماده 14- مدیر یا مدیران مسئول حفظ و ادارة ساختمان و اجرای تصمیمات مجمع عمومی می‌باشند.

ماده 15 (اصلاحی 28/10/1353) _ تعداد مدیران باید فرد باشد و مدت مأموریت مدیر یا مدیران دو سال است ولی مجمع عمومی می‌تواند این مدت را اضافه کند و انتخاب مجدد مدیر یا مدیران بلامانع خواهد بود.

ماده 16- در صورت استعفاء، فوت، عزل و یا حجر مدیر یا مدیران قبل از انقضاء مدت، مجمع عمومی فوق‌العاده به منظور انتخاب جانشین تشکیل خواهد شد.

تبصره 1 (الحاقی 28/10/1353) _ در صورتی که سه نفر یا بیشتر از اعضای هیأت مدیره به جهات فوق از هیأت مدیره به جهات فوق از هیأت مدیره خارج شوند مجمع عمومی فوق‌العاده باید به منظور تجدید انتخاب هیأت مدیره تشکیل گردد.
تبصره 2- حذف شده است.

ماده 17- تصمیمات مدیران با اکثریت آراء معتبر است.

ماده 18- مجمع عمومی یک نفر از مدیران را به عنوان خزانه‌دار تعیین می‌نماید، خزانه‌دار دفتر ثبت درآمد و هزینه خواهد داشت که به پیوست قبوض و اسناد مربوط برای تصویب ترازنامه به مجمع عمومی تسلیم و ارائه خواهد داد.

ماده 19- مدیر یا مدیران، امین شرکاء بوده و نمی‌توانند فرد دیگر را به جای خود انتخاب نمایند.

ماده 20- مدیر یا مدیران مکلفند تمام بنا را به عنوان یک واحد در مقابل آتش‌سوزی بیمه نمایند.
سهم هر شریک از حق بیمه با توجه به ماده 4 قانون به وسیلة مدیر تعیین و از شرکاء اخذ و به بیمه‌گر پرداخت خواهد شد.

ماده 21- مدیر یا مدیران مکلفند میزان هزینه‌های مستمر و مخارج متعلق به هر شریک و نحوة پرداخت آن را قبل یا بعد از پرداخت هزینه و به وسیلة نامه سفارشی به نشانی قسمت اختصاصی یا نشانی تعیین شده از طرف شریک به او اعلام نمایند.

ماده 22- در کلیه ساختمان‌های مشمول قانون تملک آپارتمان‌ها که بیش از ده «10» آپاراتمان داشته باشند مدیر یا مدیران مکلفند برای حفظ و نگهداری و همچنین تنظیف قسمت‌های مشترک و انجام سایر امور مورد نیاز بنا، دربانی استخدام نمایند.

فصل سوم _ هزینه‌های مشترک

ماده 23 (اصلاحی 17/3/1359) _ شرکاء ساختمام موظفند در پرداخت هزینه‌های مستمر و هزینه‌هایی که برای حفظ و نگاهداری قسمت‌های مشترک بنا مصرف می‌شود طبق مقررات زیر مشارکت نمایند:
در صورتی که مالکین ترتیب دیگری برای پرداخت هزینه‌های مشترک پیش‌بینی نکرده باشند سهم هر یک از مالکین یا استفاده کنندگان از هزینه‌های مشترک آن قسمت که ارتباط با مساحت زیر بنای قسمت اختصاصی دارد از قبیل آب، گازوئیل و اسفالت پشت‌بام و غیره به ترتیب مقرر در ماده 4 قانون تملک آپارتمان‌ها و سایر مخارج که ارتباطی به میزان مساحت زیر بنا ندارد از قبیل هزینه‌های مربوط به سرایدار، نگهبان، متصدی آسانسور، هزینه نگاهداری تأسیسات، باغبان، تزئینات قسمت‌های مشترک و غیره به طور مساوی بین مالکین یا استفاده کنندگان تقسیم می‌گردد، تعیین سهم هر یک از مالکین یا استفاده کنندگان با مدیر یا مدیران می‌باشد.
تبصره (اصلاحی 30/1/1371) _ چنانچه به موجب اجاره‌نامه یا قرارداد خصوصی پرداخت هزینه‌های مشترک به عهدة مالک باشد و مالک از پرداخت آن استنکاف نماید. مستأجر می‌تواند از محل مال الاجاره هزینه‌های مزبور را پرداخت کند و در صورتی که پرداخت هزینه‌های جاری مشترک به عهدة استفاده کننده باشد و از پرداخت استنکاف کند مدیر یا مدیران می‌توانند علاوه بر مراجعه به استفاده کننده به مالک اصلی نیز مراجعه نمایند.

ماده 24 (اصلاحی 30/1/1371) _ هر یکاز شرکاء که در مورد سهمیه یا میزان هزینة مربوط به سهم خود معترض باشد می‌تواند به مدیر مراجعه و تقاضای رسیدگی نسبت به موضوع را بنماید، در صورت عدم رسیدگی یا رد اعتراض، شریک می‌‌تواند به مراجع صلاحیت‌دار قضایی مراجعه کند.

ماده 25- هزینه‌های مشترک عبارت است از:
الف _ هزینه‌های لازم برای استفاده، حفظ و نگاهداری عادی ساختمان و تأسیسات و تجهیزات مربوطه.
ب _ هزینه‌های اداری و حق‌الزحمه مدیر یا مدیران.

فصل چهارم _ حفظ و نگهداری و تعمیر بنا

ماده 26- در صورتی که بین شرکاء توافق شده باشد که هزینه‌های نگاهداری یک قسمت از بنا یا هزینة نگاهداری و عملیات یک جزء از تأسیسات فقط به عهدة بعضی از شرکاء باشد فقط همین شرکاء ملزم به انجام آن بوده و در تصمیمات مربوط به این هزینه‌ها تعیین تکلیف خواهند نمود.

ماده 27- مدیر یا مدیران به ترتیبی که مجمع عمومی تصویب می‌کند می‌توانند به منظور تأمین هزینه‌های ضروری و فوری وجوهی به عنوان تنخواه گردان از شرکاء دریافت دارند


طبق ماده (3) قانون تملک آپارتمان‌ها سهم هر یک از مالکان قسمت‌های اختصاصی از مخارج قسمت‌‌های مشترک متناسب است با نسبت مساحت قسمت به مجموع مساحت قسمت‌های اختصاصی تمام ساختمان، به جز هزینه‌هایی که به دلیل عدم ارتباط با مساحت زیربنا به نحو مساوی تقسیم خواهد شد یا اینکه مالکان ترتیب دیگری بر تقسیم این مخارج پیش‌بینی کرده باشند و مسوولیت تعیین سهم هر یک از مالکان یا استفاده‌کنندگان مطابق تبصره ذیل همان ماده با مدیران ساختمان است، با این شرح مختصر بایدگفت: اولا مطابق ماده 23 آیین‌نامه اجرایی قانون تملک آپارتمان‌ها، شرکای ساختمان موظفند در پرداخت هزینه‌های مستمر و هزینه‌هایی که برای حفظ و نگهداری قسمت‌هایی ازبنا مصرف می‌شود، مشارکت کنند.

تذکر این نکته ضروری است که این تکلیف صرفا متوجه مالکان آپارتمان‌ها نیست بلکه قانونگذار با استفاده ازجمله مالکین یا استفاده کنندگان پرداخت این هزینه‌ها را در مواردی که اشخاص ثالث تحت عناوین اجاره ،رهن و...از این آپارتمانها استفاده می کنند برعهده اینگونه افراد قرارداده است وپس ازتعیین سهم هریک از مالکان یا استفاده کنندگان آنان مکلف به پرداخت سهم خود هستند.

بنابراین درصورت عدم پرداخت هزینه های مشترک ساختمان ،به موجب ماده 10 مکرر قانون تملک آپارتمانها ، مدیر یا هیات مدیران باید به وسیله اظهارنامه با ذکر مبلغ بدهی وصورت هزینه ها را مطالبه کنند.

چنانچه فرد ممتنع ظرف ده روز ازتاریخ ابلاغ اظهارنامه سهم بدهی خود رانپردازد ،مدیر یا هیات مدیره می توانند به تشخیص خود ازدادن خدمات مشترک ازشوفاژ، آب گرم، برق ،گاز و....به او خودداری کنند.

درصورتی که فرد یا افراد مذکورهمچنان از پرداخت این هزینه ها وبدهی مربوط امتناع کنند به درخواست مدیر یا مدیران ساختمان اداره ثبت محل برای وصول این وجوه طبق اظهارنامه ابلاغ شده اجرائیه صادر خواهد کرد وپس ازوصول مبالغ مطالبه شده خدمات مشترک را دوباره برقرار می‌کند .

» نظر

The Little things

The Little things

چیزهای کوچک

After Sept. 11th, one company invited the remaining members of other companies who had been decimated by the attack on the Twin Towers to share ! their available office space.

بعد از حادثه یازدهم سپتامبر که منجر به فروریختن برج های دو قلوی معروف آمریکا شد ، یک شرکت از بازماندگان شرکت های دیگری که از این حادثه جان سالم به در برده بودند خواست تا از فضای در دسترس شرکت آنها استفاده کنند.

At a morning meeting, the head of security told stories of why these people were alive... and all the stories were just:

در صبح روز ملاقات مدیر واحد امنیت داستان زنده ماندن این افراد را برای بقیه نقل کرد و همه این داستان ها در یک چیز مشترک بودند و آن اتفاقات کوچک بود:

چیزهای کوچک

As you might know, the head of the company survived that day because his son started kindergarten.

مدیر شرکت آن روز نتوانست به برج برسد چرا که روز اول کودکستان پسرش بود.و باید شخصا در کودکستان حضور می یافت

Another fellow was alive because it was his turn to bring donuts.

همکار دیگر زنده ماند چون نوبت او بود که برای بقیه شیرینی دونات بخرد

One woman was late because her alarm clock didn"t go off in time.

یکی از خانم ها دیرش شد چون ساعت زنگدارش سر وقت زنگ نزد!

One was late because of being stuck on the NJ Turnpike because of an auto accident.

یکی دیگر دیر کرد چون در تصادفی که در اتوبان نیوجرسی رخ داده بود گیر افتاد

One of them missed his bus.

یکی دیگر نتوانست به اتوبوس برسد.

One spilled food on her clothes and had to take time to change.

یکی دیگر غذا روی لباسش ریخته بود و به خاطر تعویض لباس تاخیر کرد.

One"s car wouldn"t start.

اتومبیل یکی دیگر روشن نشده بود.

One went back to answer the telephone.

یکی دیگر درست موقع خروج از منزل به خاطر زنگ تلفن مجبور شده بود برگردد.

One had a child that dawdled and didn"t get ready as soon as he should have.

یکی دیگر بچه اش تاخیر کرده بود و نتوانسته بود سروقت حاضر شود.

One couldn"t get a taxi. یکی دیگر تاکسی گیرش نیامده بود.

The one that struck me was the man who put on a new pair of shoes that morning, took the various means to get to work but before he ! got there, he developed a blister on his foot. He stopped at a drugstore to buy a Band-Aid. That is why he is alive today.

و یکی که مرا تحت تاثیر قرار داده بود کسی بود که آن روز صبح یک جفت کفش نو خریده بود و با وسایل مختلف سعی کرد به موقع سرکار حاضر شود. اما قبل از اینکه به برج ها برسد روی پایش تاول زده بود و به همین خاطر کنار یک دراگ استور ایستاد تا یک چسب زخم بخرد.و به همین خاطر زنده ماند!

Now when I am stuck in traffic, miss an elevator, turn back to answer a ringing telephone... all the little things that annoy me. I think to myself, this is exactly where God wants me to be at this very moment..

به همین خاطر هر وقت

در ترافیک گیر می افتم

آسانسوری را از دست می دهم

مجبور برگردم تا تلفنی را جواب دهم...

و همه چیزهای کوچکی که آزارم می دهد

با خودم فکر می کنم

که خدا می خواهد در این لحظه

من زنده بمانم.

Next time your morning seems to be going wrong, the children are slow getting dressed, you can"t seem to find the car keys, you hit every traffic light, don"t get mad or frustrated; God is at work watching over you!

دفعه بعد هم که شما حس کردید صبح تان خوب شروع نشده است

بچه ها در لباس پوشیدن تاخیر دارند

نمی توانید کلید ماشین را پیدا کنید

با چراغ قرمز روبرو می شوید

عصبانی یا افسرده نشوید

بدانید که خدا مشغول مواظبت از شماست

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


» نظر

دوستان عزیزم با سلام و آرزوی شروع روزی خوش و توام با موفقیت و با این امید که دستیابی به آرزوهای قشنگ کوچیک و بزرگتون هر چه زودتر تحقق پیدا کنه، هر چند ممکنه که هر روز یک مقاله با عنوانی مشابه در این موارد مطالعه کرده باشید ولی تمرین این روشی که در ذیل مرور خواهید کرد ضرر نداره چون در عین حال که ساده هست نتیجه بخش هم هست بدین ترتیب که با ایجاد حس خودباوری و تقویت اعتماد به نفس در مدتی کمتر از یکماه (چهار هفته) اسرار موفقیت های زندگی برای شما دست یافتنی خواهد شد.شما هم می توانید هر روز یک صفت مثبت و موثر را برای تقویت اعتماد به نفس در خودتان پرورش دهید.
هفته اول :روز اول : باور کنید که موجودی بی نظیر در عالم هستید.
روز دوم : دیگران را همینطوری که هستند بپذیرید.
روز سوم : به هنر و استعداد دیگران حسادت نورزید.
روز چهارم : هیچگاه خشمگین نشوید و همواره خونسردی خود را حفظ کنید.
روز پنجم : به دیگران احترام بگذارید.
روز ششم : با انسانهای ژرف اندیش معاشرت کنید و از انسانهای عیبجو و بدبین دوری کنید.
روز هفتم : دیگران را دوست بدارید.
هفته دوم :روز اول : دست دیگران را برای یاری و کمک بفشارید.
روز دوم : دیگران را ببخشید.
روز سوم : انتظارات خود را از دیگران کاهش دهید.
روز چهارم : دیگران را مورد انتقاد و سرزنش قرار ندهید.
روز پنجم : خود را سرزنش نکنید.
روز ششم : انتظارات منفی و غیرمنطقی را از ذهن خود بیرون کنید.
روز هفتم : خود را جدی بگیرید.
هفته سوم :روز اول : دیگران را بخشی از وجود خود ببینید.
روز دوم : خطاها و لغزشهای خود را جدی نگیرید.
روز سوم : تصور ذهنی خود را از دیگران اصلاح کنید.
روز چهارم : ارزشهای نیک را در خود تقویت کنید.
روز پنجم : احساس رضایتمندی و خشنودی از خود را افزایش دهید.
روز ششم : از تکنیک های تنفس عمیق و تغذیه سالم استفاده کنید.
روز هفتم : تبسم و خوش خلقی را تمرین کنیم.
هفته چهارم :روز اول : مسولیت کارهای خود را بپذیرید.
روز دوم : سعی کنید خطاها و لغزشهای خود را کاهش دهید.
روز سوم : مشکلات را آسان بگیرید و از دیگران برای رفع آنها یاری بخواهید.
روز چهارم : به مسائل اطراف خود با نگرش مثبت برخورد کنید.
روز پنجم : در صدد توجیه خود نباشید.
روز ششم : برای شادیهای خود پیش فرض و شرایط مشخص نکنید.
روز هفتم : به واقعیات درون خود تمرکز دهید.اعتماد به نفس دیدگاهی است که به فرد اجازه میدهد تا از خود تصویری مثبت و واقعی داشته باشد.
افراد با اعتماد به نفس بالا به تواناییهایشان بهتر اعتماد میکنند? به طور کلی حس میکنند که بر زندگیشان کنترل دارند و باور دارند که در یک طیف منطقی قادر به انجام کارهایی هستند که میخواهند و برنامه ریزی میکنند. داشتن اعتماد به نفس به این معنی نیست که فرد قادر به انجام همه کاری هست بلکه افراد با اعتماد به نفس انتظارات واقع گرایانه دارند. حتی وقتی که بعضی از انتظاراتشان برآورده نمیشود دیدگاه مثبتشان را حفظ میکنند و خودشان را قبول دارند. بطور کلی آنهایی که اعتماد به نفس کمتری دارند برای اینکه در مورد خودشان احساس خوبی داشته باشند به مقدار زیادی به تایید دیگران وابسته هستند. آنها معمولا از ریسک کردن اجتناب میکنند به خاطر اینکه از شکست میترسند. معمولا انتظار موفق شدن ندارند. معمولا خودشان را دست کم میگیرند و اگر تشویق یا تحسین بشوند آنرا کوچک جلوه میدهند یا رد میکنند. برخلاف این افراد آدمهای با اعتماد به نفس ریسک رد شدن از طرف دیگران را قبول میکنند به خاطر اینکه به تواناییهای خودشان اعتماد دارند. آنها خودشان را میپذیرند و این حس را ندارند که باید خودشان را وفق بدهند تا پذیرفته شوند که پرورش این دیدگاه مثبت و خودباوری راه آغازین موفقیت های بزرگ و آرزومندانه است ...

» نظر

رایحه درمانی 3

تمرکز و هشیاری ذهنی

به نظر می رسد برخی از اسانس هایی که بوی تندی دارند، مانند: نعناع و اکالیپتوس خستگی و بیحالی را از بین می برند. بنابراین بیراه نیست اگر بگوییم که برخی از این اسانس ها توانایی تقویت تمرکز و ارتقای هشیاری را دارند.

در آزمایش علمی که در بالا به آن اشاره داشتیم، کسانیکه در معرض افشانه اسطوخودوس قرار گرفته بودند در مقایسه با افرادیکه در معرض رزماری بودند، میزان هشیاری پایینتری از خود نشان دادند. این امر همچنین مهر تائیدی بر این نظریه است که رایحه اسطوخودوس آرام بخش و رزماری محرک و نیرو بخش است.

خستگی و استرس

در یک تحقیق تعدادی از کارمندانی که برنامه کاری بسیار فشرده ای داشتند را در معرض بوی نعناع، اسطوخودوس، و رازیانه قرار دادند. جریان ماده مخاطی مغز این افراد در طول تمام مدت شیفت کاری بدون تغییر باقی ماند. این در حالی بود که بقیه کارمندان پس از مدتی احساس خستگی کرده و سرعت گردش ماده مغزی آنها کاهش پیدا کرد.

بی خوابی و اضطراب

یکی از اصلی ترین دلایل بی خوابی وجود اضطراب و استرس است. در طول دهه های متمادی ثابت شده که بسیاری از اسانس ها توانایی بی نظیری در تسکین و کاهش اضطراب دارند. لیست اسانس هایی که عموماً در ایجاد آرامش، تمدد اعصاب، و متعادل ساختن حالات مفید بوده و محرک نیستند عبارت است از:

اطلسی

راوید

شمعدانی

اسطوخودوس

نارنگی

رز

گل درخت ایلنگ

مرزنگوش

هل

تا کنون از بوی این گیاهان به جای مسکن استفاده شد و دیده شده که تاثیر آنها کمتر از قرص های مسکن نیست.

افزایش میزان صبر و تحمل

در گذشته زمانیکه داروی بیهوشی وجود نداشت، طبیبان برای بی حس کردن بیماران از گیاهان معطر استفاده می کردند. همچنین در آزمایشی که اخیراً صورت گرفت محققان بوی نارنج و پرتغال را در فضای یک اتاق انتظار منتشر کردند و نتیجه این شد که افرادی که در سالن بودند بدون هیچ اعتراضی ساعت ها منتظر ماندند. در آزمایش های مختلف مشخص شده که خانم ها در صورت استنشاق بوی مرکبات نظیر پرتقال، نارنج، نارنگی و لیمو استرس کمتری را تجربه کرده و در عین حال شکیبایی بیشتری پیدا می کنند.

فرو نشاندن خشم

در مواقع عصبانیت چند نفس عمیق به همراه فرو بردن رایحه ای خوش می تواند حالات درونی شما را به سرعت تغییردهد. به این منظور می توانید مقداری از اسانس مورد نظر را روی یک دستمال ریخته و بو کنید.

رویهم رفته می توان اظهار داشت که آروماتراپی یکی از قدیمی ترین تکنیک های درمانی است که قدمت آن به پنج هزار سال می رسد. مواردی که در بالا به آنها اشاره شد تنها گوشه ای از خواص رایحه درمانی در رفع اختلالات مختلف است که با پیشرفت علم و تکنولوژی دانشمندان هر روزه به فواید بیشتری در این مبحث دست پیدا می کنند


» نظر

رایحه درمانی 2

نارسایی جنسی

ریشه اصلی مشکلات جنسی

مشکلات جنسی نظیر ناتوانی در نعوذ، ناباروری، کاهش شهوت جنسی، و یا سرد مزاجی عموماً به دلیل اختلالات روان شناسی و وجود استرس ایجاد می شوند و در نهایت باعث بروز برخی رفتارهای ناخوشایند در افراد شده و زندگی را برایشان دشوار می سازند.

مشکلات مربوط به شهوت جنسی مانند سرد مزاجی و ناتوانی در رسیدن به اوج لذت جنسی (Anorgasmia) ناتوانی در نعوذ و انزال زودرس می توانند به دلیل احساسات منفی و ناامید کننده ایجاد شوند که در آخر منجر به از بین رفتن میل جنسی می شوند. زمانیکه مشکلات احساسی از میان می روند معمولاً حس جنسی نیز به مرور زمان به حالت طبیعی باز می گردد. در این شرایط بالا بردن میزان پیش نوازی و تغییر وضیعت سکس می تواند به شرکای جنسی کمک کند.

 

واژینیسم یا گرفتگی عضلات مهبل که نوعی اسپاسم غیر ارادی در ماهیچه های واژن می باشد معمولاً به دلیل تنش و استرس شدید بوجود می آید. استرس همچنین می تواند سبب بروز اختلال در چرخه قاعدگی شده و آنرا نامنظم کند.

در کلیه موارد فوق با استفاده از آروماتراپی می توانید مشکلات خود را حل کنید. این بار بهتر است که از ماساژ و حمام رایحه کمک بگیرید. برخی اسانس های مخصوص وجود دارند که از طریق پوست جذب شده، وارد جریان خون می شوند، شریان های خونی را باز کرده و فشار خون را بالا می برند و در نتیجه فرد قادر می شود که ارتباط جنسی موفق تری را برقرار نماید. علاوه بر این انجام این کار هر دوی شما را ریلکس کرده و راه گفتگوی دوجانبه را نیز باز می کند.

از سوی دیگر این امکان وجود دارد که ناتوانی جنسی بر اثر کاهش انرژی ذخیره شده در بدن پدید آید. اسانس های معطری که محرک بوده و انرژی افراد را افزایش می دهند عبارتند از: یاسمن، نعنای هندی، صمغ چوب صندل، رز، کندر، بابونه، مر، دارچین، فلفل سیاه، و سدر. استنشاق روغن گیاهان فوق تعادل را به زندگی جنسی شما باز می گرداند.

سرماخوردگی، آنفلونزا، سینوزیت

گرفتگی سینوس ها

زمستان فصل سرماخوردگی و آنفلونزاست. بینی کیپ می شود و آدم حاضر است هر کاری انجام دهد تا بتواند یک نفس راحت بکشد. برای از بین بردن گرفتگی بینی داروهای شیمیایی زیادی روی پیشخوان همه آشپزخانه ها وجود دارد، اما اگر افراد بدانند که گزینه های سالم تری هم هستند که می توانند مشکل آنها را حل کنند مطمئناً آنها را انتخاب می کنند. از جمله بهترین گزینه ها برای تخلیه کردن سینوس ها قرار گرفتن در معرض بخار روغن های معطر است. گردش خون به دلیل استنشاق بخار گرم روغن های معطر تسریع می یابد، خلط نرم شده، و به راحتی از بینی خارج می شود.

به این منظور مقداری اکالیپتوس به آب در حال جوشیدن اضافه کنید، آنوقت خودتان متوجه خواص بی نظیر آن خواهید شد. اکالیپتوس در زمره گیاهان همیشه سبز قرار دارد و دارای برگ های باریک و کشیده ای می باشد که روی آن را پودر شیره ای مانند سفید رنگی پوشانده است. روغن آن از طریق تقطیر برگ و شاخه ها بدست می آید و دارای خاصیت تسکین دهنده، ضد عفونی کننده، و ضد ویروسی می باشد. عصاره این گیاه برای باکتری هایی که عامل ایجاد سرماخوردگی و سینوزیت هستند حکم سم را دارد. در ضمن شادی آور است و احساس تازگی در فرد ایجاد کرده و به ذهن و جسم او نیرو می بخشد. همچنین به بهبود سر دردهای خفیف و رفع خستگی نیز کمک می کند و بوی جنگلی شیرین و تندی دارد. به احتمال زیاد باید ماهیت آنرا از آدامس هایی که با این طعم درست می شوند به خاطر داشته باشید.

یکی دیگر از رایحه هایی که خاصیت درمانی دارد نعنای بیابانی است و در رنگ های سبز و سیاه یافت می شود. اسانس آن کمرنگ بوده و خیلی غلیظ نیست اما حتماً باید با اسیدهای چرب دیگر ترکیب شود، خواصی مشابه اکالیپتوس دارد و بخور آن به درمان سرماخوردگی کمک میکند.

بخور رزماری یا اکلیل کوهی هم به تسریع روند بهبود سرماخوردگی کمک میکند. رزماری یک گیاه پر بوته است که برگ های نقره فام دارد و بسیاری در پخت و پز نیز از آن استفاده می کنند. خاصیت ضد درد، گند زدا، محرک و ضد میکروبی دارد.

روش بخور دادن با استفاده از روغن های معطر

یک ظرف نسبتاً بزرگ را پر از آب کنید، آنرا روی حرارت قرار داده اجازه دهید به جوش بیاید. سپس به ازای هر 6 فنجان آب 7 - 5 قطره از عصاره گیاه مورد نظر را درون آن بریزید. سر خود را بالای ظرف نگه دارید و روی سرتان یک حوله بیندازید. سپس چشم هایتان را ببندید و نفس های آرام و عمیق بکشید. بمدت 15 دقیقه به این کار ادامه دهید. فقط مراقب باشید که سرتان را بیش از اندازه به آب در حال جوش نزدیک نکنید. اگر می خواهید در حمام این کار را انجام دهید می توانید 10 – 15 قطره از اسانس معطر را داخل آب وان بریزید. بخار موجود در حمام، هم به روان شدن آب بینی تان کمک می کند و هم بدنتان را آرام می کند.

نکات ایمنی

برای اثر بخشی بیشتر و حفظ ایمنی یک سری نکات وجود دارد که می بایست در حین بخور دادن به خاطر بسپارید:

- لازم نیست این کار را بیش از 15 دقیقه انجام دهید.

- بیش از اندازه از اسانس استفاده نکنید.

- بهتر است افرادی که از ناراحتی های قلبی رنج می برند و همچنین خانم های باردار این کار را انجام ندهند.

- انجام این کار به بیمارانی که دارای صرع هستند و قشر خردسال توصیه نمی شود.

تقویت حافظه و افزایش تمرکز

برخی بوهای خاص هستند که در مواردی نظیر یادآوری، تمرکز و هشیاری به افراد کمک می کنند. یک بوی خاص می تواند خاطرات یک روز خوش، یک انسان یا یک واقعه را برای شما زنده کند. برای من بوی لوسیون های ضد آفتاب خاطرات کنار دریا و ساحل و روزهای گرم تابستان را زنده می کند.

حافظه و رایحه

آیا بوی خاصی وجود دارد که بتواند حافظه را تقویت کند؟ در یک ارزیابی شناختی شرکت کنندگان به سه گروه تقسیم شدند. گروه اول در معرض افشانه اسطوخودوس که تاثر "آرام بخش" دارد قرار گرفتند. گروه دوم در معرض رزماری که اثر "محرک" دارد و گروه آخر هم در معرض هیچ بویی قرار نگرفتند. نتایج آزمایش به قرار زیر بود:

در مقایسه با گروه سوم، ظرفیت حافظه گروه اول کاهش پیدا کرد، و عملکرد حافظه گروه دوم افزایش یافت.

علاوه بر این باید اشاره ای هم به گل مریم داشته باشیم. گل مریم از قدیم به عنوان عامل اثرگذار بر روی تقویت حافظه به شمار می رفته و اخیراً به فرم کپسول های اسانسی در اختیار مصرف کنندگان قرار می گیرد.



» نظر

متن کامل رایحه درمانی 1

"آروماتراپی" (Aromatherapy) یا "رایحه درمانی" به یکی از علوم کهن اطلاق
می شود که در آن با استفاده از عطر و بویی که از عصاره قسمت های مختلف گیاهان بدست
می آورند به درمان جسمی و روحی اشخاص می پردازند. امروزه به عنوان یکی از شاخه های
مهم علم پزشکی قلمداد می شود و نتیجه آن بهبودی، ایجاد آرامش، و تامین انرژی بالا
در عموم افراد است.

واژه آروماتراپی از دو تک
واژ آروما (
aroma)
به معنای عطر/ بو و تراپی (
therapy) به معنای درمان/معالجه تشکیل شده است. از آنجایی که
مواد اولیه تولید اسانس از گیاهان گرفته می شود، این علم در زیر شاخه گیاه درمانی
قرار می گیرد و همردیف هومیوپاتی و درمان با گل می باشد.

روغن های اصلی معطر

مبنای علم رایحه درمانی را
روغن های چرب معطر تشکیل می دهند. این روغن ها از عصاره ی قسمت های مختلف گیاهان
–گل، برگ، ساقه، تنه، ریشه و غیره- و با استفاده از روش هایی نظیر : تقطیر،
جوشاندن، فشردن، و حل کردن بدست می آیند؛ بسیار غلیظ بوده، دارای بوی قوی می
باشند، تا حدی فرار هستند و اصولاً به تنهایی مورد استفاده قرار نمی گیرند. برای
رقیق کردن این روغن ها می بایست آنها را با موادی نظیر الکل، استر، آلدهید، کتون،
و تروپن ها مخلوط کرد.

بسیاری از افراد بدون اینکه
خودشان هم متوجه باشند در زندگی روزمره به وفور از این روغن های اصلی استفاده می
کنند. از آنجاییکه بسیاری از این روغن ها حاوی خاصیت ضد قارچی، ضد ویروسی، و ضد
عفونی کنندگی هستند در مواد شوینده خانگی، پاک کننده ها، مواد آرایشی و بهداشتی،
محصولات مراقبت از پوست و مو، خمیر دندانها، دهان شویه ها، و سایر مواد بهداشتی
دیگر مورد استفاده قرار می گیرند.

اسانس های معطر نه تنها بر
روی حالات جسمانی تاثیر می گذارند بلکه بر روی حالات روحی و روانی انسانها نیز
تاثیر گذار واقع می شوند. از طرق مختلف (حس بویایی، لامسه، چشایی و...) وارد بدن
شده و تغییراتی را بر روی سیستم عصبی ایجاد می کنند.

اخیراً پژوهشگران به این
نتیجه دست پیدا کرده اند که رایحه های مختلف دارای خواص درمانی متفاوتی می باشند،
مقدار وسیعی از خواص دارویی را شامل می شوند و تاثیرات متعددی بر روی بدن می
گذارند. به منظور استعمال می توانید اسانس مورد نظر را بو کنید، روی پوست ماساژ
دهید، در هوا اسپری کنید، درون آب وان حمام بریزید یا انواع خوراکی آن را مورد
استفاده قرار دهید. سریع ترین تکنیک جذب اسانس "استنشاق" است. با این
کار تاثیرات اسانس معطر از دو راه دریافت می شود: روغن از طریق دستگاه تنفسی وارد
بدن می شود، و از سوی دیگر توسط حس بویایی تجزیه و تحلیل شده و پیغام ها به مغز
انتقال پیدا می کنند.

نتایج تحقیقات دانشمندان
حاکی از آن است که رایحه درمانی توانایی آنرا دارد که در موارد زیر به افراد کمک
کند:

افسردگی

آروماتراپی می تواند به
بیمارانی که از افسردگی رنج می برند کمک کند. همانطور که می دانید مرکز احساسی بدن
در مغز واقع شده و ارتباط تنگاتنگی با حس بویایی دارد. محققان بر این باورند که
استفاده از رایحه درمانی سبب تحریک سیستم اندوکرین (غدد مترشحه داخلی)  و مکانیزم قسمت های حاشیه ای مغز می
شود.

 افراد افسرده از نظر
احساسی کم توان هستند و ایجاد تغییر برایشان امر دشواری محسوب می شود. البته آروماتراپی
افسردگی را درمان نمی کند، بلکه از نظر احساسی حالات ذهنی خاصی را در فرد ایجاد می
کند و تاثیرات مثبتی را در مغز ایجاد می نماید که به واسطه آن از تنش ها کاسته شده
و حال عمومی فرد تعدیل می گردد.

آکنه

برای سالیان دراز است که
رایحه درمانی به عنوان یکی از شیوه های موثر درمان طبیعی آکنه و جوش صورت و کمر
شناخته می شود. از میان تمام گیاهان، درخت چای از جمله بهترین درمانها برای آکنه
به شمار می رود. از میان سایر گیاهان اسانس اسطوخودوس نیز مفید است.

در سال 1990 طی تحقیقی که
نتایج آن در ژورنال پزشکی استرالیا به چاپ و انتشار رسید از روغن برگ چای و
پروکسید بنزویل چند نوع لوسیون و ژل درست کردند و در اختیار بیماران قرار دادند.
پس از اتمام دوره درمان کلیه لکه های موجود بر روی صورت این افراد از بین رفت.
استفاده از اسانس چای تقریباً هیچ گونه اثرات جانبی در بر ندارد اما در مقایسه با
بنزویل باید زمان بیشتری از آن مصرف کرد تا نتیجه دلخواه حاصل شود. به خاطر داشته
باشید که درمان آکنه همیشه مستلزم سپری شدن زمان مقتضی است حال چه بخواهید با اتکا
به رایحه درمانی آنرا معالجه کنید چه با استفاده از داروهای شیمیایی.

بیماری های باکتریایی

تحقیقات نشان می دهند که
رایحه درمانی توانایی متوقف ساختن زنجیره های وسیعی از انواع باکتری ها را دارد.
عامل ایجاد آکنه و جوش های صورت هم عمدتاً باکتری است. باکتری عامل ایجاد آکنه به
طور اختصاصی "فارنسول" نام دارد که رشد و تکثیر آن با اتکا به رایحه درمانی
متوقف می گردد.

سایر اسانس های موجود که در
مبارزه با باکتری ها مفید هستند به شرح زیر می باشند:

یاسمن – اسانس Jasminum officinale

اسطوخودوس  - اسانس Lavendula agustifolia

درخت مر – اسانس Commiphora myrrha

صمغ چوب صندل – اسانس Santalum album

پالما رزا – اسانس Cymbopogon martini



» نظر
   1   2      >